Hatalmas,tömött pelyhekben hullott a hó. Az ég koromfekete volt,csillagtalan. Még legalàbb nyolcszàz méter a közvilágításig. A földút nem zavar,ropog a hó,alatta keményre fagytak màr az egykor volt sárgöröngyök. A làbam azonnal àtfàzott,hiàba,akkor még Martens volt a szerelem,az acélbetét bizony hamar vette a tél osztotta lapot.

Ötkor indul a busz,de nem jön be a faluba,csak megàll a szélén. Magànyos bodega, sokadik próbaétel a bàtraknak,akik kitörni vàgynak innen. Csak megszokàs kérdése,gondolom,lehetne rosszabb is. Némàn törjük a havat egymàs mellett, belemosolygok a sàlamba,boldogan: Nehéz ez így, de ő tudja,hogy én màs vagyok! Én bátor vagyok... Nekem így is kell. A világ végén is.
Ötkor indul a busz,hàromnegyed hét Stadion, fél nyolcra màr a suli előtt vagyok. Nem ittam meg a kàvét,négykor még nem ment,pedig nem kéne aludni a buszon,csak annàl rosszabb lesz. Ha kibírom,fél nyolckor màr jól fog esni. Talàn ő is ott lesz a kapuban,akinek még mindig jól esik fél mondattal odaszúrni,hogy mástól jövök...

A tàskàmban tea, ez jó lesz,meg egy takaros dobozban vadas,màsikban zsemlegombóc, harmadikban sütemény. Ez még jobb lesz. Az anyukája csomagolta,milyen aranyos,gondolok rà meleg szívvel. Még az este csomagolta be,nem teljesen jó az egészségi állapota,mi sem akartuk,hogy keljen velünk négykor.

Némàn haladunk,még úgy ötszáz méter. Hirtelen fura érzésem tàmad,a hideg bekúszik a kabàtom alà,a köldököm köré. Csak a búcsú,gondolom. De ez rövid hét, csütörtökön màr lejöhetek újra.
Odaérünk a megàllóba,4.55, szuper. Felé fordulok,kitàrt karral,de màr ràgyújtott, kelletlenül megsimítja az arcom. Jeges rémület suhan àt a szívemen. Mondj valami kedveset,MOST,sikítom belül,de nem ő beszél,az én szàm mozog,és gurulnak ki a szavak,amiket igazàból tőle akarok hallani.
Akkor.. jövő héten is én jövök,ugye? Némàn bólint,nem néz a szemembe. Nehéz lesz a holnapi vizsga? Ràzza a fejét,elpöccinti a dekket a hóba. Éles fénycsóva a sötétben,a busz kikanyarodott a főútra. Nyugtàzza,ràérősen megcsókol. Hideg van,rettenetesen.. fellépek,Budapestig egy diàkot köszönöm.. leülök,megvàrja kint,integet egyet és megfordul,lépteit lassan elnyeli a hóesés és a sötét.
Egész nap nem ír, én azért megiszom a teàt és ràjuk gondolok. Rà és a családra,akik befogadtak. Vacsorára màr nagyon fàradt vagyok,a vadas finom,csak nagyon nehéz,igazi lisztes, tejfölös, házi, a harmadàt gyűröm le,a többi megy az ablakszàrnyak közé,jó lesz holnap. A többiek irigykednek, milyen finomat kaptam.
A vadas màsnap is ott marad. Harmadnap is. Ennyi kellett,hogy ràjöjjek,akkor làttam utoljàra. Elkeseredett telefonok,később a szülők közt is. Aki pàr napja még olyan nagy szeretettel csomagolt nekem, hirtelen nem tud semmit,és nem akar beleszólni a fiatalok dolgàba.
Bénult vagyok,zsong a fejem. Próbálok ràjönni,melyik perc volt az,ahonnan màsik filmet kezdtünk nézni. A fàjdalom éles,az idő halad. Csak a vadas àllandó az ablakban. Nézegetem,hol megfagy,hol felenged egy kicsit,apró kristàlycseppek ülnek a dobozokon. Nem nyúlok hozzá, sovány elégtétel elképzelni, hogy festhet mostanára. Sebaj. Ràhúzom a függönyt, a fejemre a takarót. Elmúlik egyszer ez is.. Rozika néni egyszer úgyis ràmszól,hogy tüntessem màr el onnan. De ez nem ma lesz. Nyavalyás vadas..

Ez persze mind nagyon-nagyon régen történt. Akkor még nem is tudtam vadast készíteni. Azóta számos alkalommal megcsináltam már a klasszikus verziót is, de az én saját vadasom pillekönnyű, és mindig nagy sikere van.
Így készül:

Rusztikus Pulykacombvadas Tésztával és balzsamos-mézes édesköménysalival

Nagy adaghoz:...
kb.bő 1 kg pulykacombfilé
3 közepes fehérrépa
5-6 közepes sárgarépa
Fél csokor petrezselyem
Ha van,kevés zeller/zöld,de ez elhagyható
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
Tengeri só,babérlevél,4-5 borókabogyó,kevés olivaolaj,fehér bors,fekete bors

A combot felkockázzuk,és a többi felaprított zöldséggel ízlés szerint fűszerezve közepes lángon mindeig annyi vízzel,hogy kb 1 ujjnyira elfedje,omlósra főzzük.
Kihalásszuk a husikockákat és a babérleveleket,lazán átturmixoljuk,majd husi levél vissza.
Édesköménysaláta:
Fél nagy vagy egy kisebb édesköményt alaposan megtisztítjuk,vékonyra szeljük.Zellerszárat,újhagymát,ilyesmiket adhatunk még hozzá.Fél dl balzsamecetet 1 tk citromlével 2 ek mézzel összelangyosítunk és meglocsoljuk vele a salátát.

Jó étvágyat!!

Adina