"32 éves vagy. Tökös csaj vagy. Anya vagy bakter. Világra hoztál két négy és fél kilós gyermeket. Innen nincs visszaút. Képes vagy rá.. meg tudod enni a céklát!"- mantrázom , mint  egykori szingliként a fürdő előtt, magányosan a sötétben, egy James Wan film után. 
Nézegetem még egy ideig. Legalább szép a színe. Lassan közelít a villa egy irreálisan nagynak tűnő céklafalattal. Ojjéé ez mindjárt itt van... éééés.... hé, ez nem is rossz! Nem,ez így kifejezetten jó! Hoppá. Lehet, hogy a CÉKLA bizonyos egészen szokatlan esetekben FINOM??
(Azt, hogy mennyire egészséges, jó hatással van a vérnyomásra, vérkeringésre, javítja a szövetek oxigénellátását, már rég tudtam.)

Az én konyhámban hosszú út vezetett odáig, hogy egyáltalán megtűrjem a céklát, és egy kicsit rövidebb odáig, hogy megszeressem. Akárhogy is próbáltam, valahogy mindig a menzás krumplis tészta mellé kínált állott savanyúság íze tolakodott a szájpadlásomra, és itt nagyjából fel is adtam a dolgot. Tulajdonképpen két esemény és két étel hozta meg az áttörést.
Az első a céklás-májas rizotto volt, amit az általam ismert egyik legbölcsebb férfibarátom és vezetőm, Geri készített, amikor tavaly vendégeskedtem náluk. Választhattam volna a sütőtökös rizottót is,de annyira bizarrul hangzott ez a májas cékla, hogy kalandvágyó énem már döntött, mielőtt visszakozhattam volna. Meg egyébként is, nagyon bízom ám Geriben! :)  
A másik apropó pedig az volt, amikor anyukám hozott két szép céklát, amit a saját veteményesében termesztett, teljesen bio, és mint ilyen, egyszerűen képtelen lettem volna rá, hogy neadjisten kidobjam azt, amit ő ültetett, öntözött. Ebből lett hát a céklakérges csirkemell.
A leves pedig a ráadás, anyukám receptje, könnyű és ízes.  Fogadjátok, főzzétek őket szeretettel!!

1. Káli céklakrémleves (itt házi lenmagos kenyérrel tálalva):

Hozzávalók 4 személyre:
Kb. 1 liter csirkeleves alaplé
2 nagyobb cékla
1 kk. reszelt torma
1 kis csokor friss kapor
1 tk. lenmagolaj
2 dl tejszín
só, bors ízlés szerint

A céklát meghámozzuk, felkockázzuk, a leves alaplében puhára főzzük, a csokor kapor felével összeturmixoljuk. Hozzákeverjük a tormát, lenmagolajat és a tejszínt, ízlés szerint sózzuk. A csokor kapor másik felével feldíszítjük. Karikára szelt főtt tojás vagy vajban pirított zsemlekocka is remekül kiegészíti.

Céklás-májas rizottó (a'la Geri):
Hozzávalók 4 személyre:
0.4 kg Barnarízs
0.4 kg csirkemáj
2 nagyobb cékla
fűszerek / kb. 1.5l csirkeleves alaplé
3 gerezd fokhagyma
tálaláshoz zöld olivabogyó, esetleg mini csemege uborka vagy gyöngyhagyma, parmezán
sütéshez olaj vagy kókuszzsír
Ahogy én készítettem:
A májat sóval, borssal kókuszzsíron gyorsan teljesen átpirítottam, félretettem.
A barnarízst a feldarabolt céklával, leves alaplével, pár gerezd fokhagymával feltettem lassan főni. Fontos, hogy ez azért működött nekem így, mert a barnarízs főzési ideje hosszabb, ha sima rízzsel csináljátok, akkor vagy főzzétek elő a céklát leves alaplében, vagy sütőben külön süssétek meg előtte, és utána dobjátok a majdnem kész rízshez. A májat a végén kisebb darabokra vágtam, és akkor kevertem a rízshez, amikor már majdnem kész volt. Gyorsan átforrósítottam, majd levettem a tűzről, fedő alatt állt fél órát, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor megszórhatjuk a parmezánnal, csemege savanyúsággal, olivával, friss zöldfűszerekkel.

Céklakérges csirkemell gyömbéres barnarízzsel, füstölt sajtos öntettel:
Hozzávalók 4 személyre:
3 közepes egész, kicsontozott csirkemell...
kevés olaj / kókuszzsír
só, bors, kakukkfű, fokhagyma
Rízshez:
kb 30 dkg barnarízs
csirkeleves alaplé
kevés őrölt gyömbér, méz
Bundához:
2 közepes friss cékla
2 tojás
4 ek graham liszt
só, bors, 1 ek. méz
A mártáshoz:
2 jó minőségű tömlős füstölt sajt
2 dl-es főzőtejszín
só, fehérbors, bors
5 dkg vaj

A rízst feltesszük főni a szokásos módon, a végén fedő alatt hagyjuk 20 percig, utána átforgatjuk a gyömbérrel és a mézzel. Ha pikánsabban szeretnénk, keverhetünk hozzá kevés reszelt, nyers gyömbért is.
A csirkemelleket lassú tűzön, serpenyőben, fedő alatt pároljuk egyben, majd pirosra lepirítjuk mindkét oldalát kevés zsiradékon, félretesszük hűlni.
A mártás hozzávalóit lassű tűzön, folyamatos kevergetés mellett homogén állagúra melegítjük.
A bundához finomra reszeljük a céklákat, alaposan kinyomkodjuk a levét, leöntjük róla, összekeverjük a két tojás sárgájával, sóval, borssal, 3 ek liszttel. A tojásfehérjéket külön kemény habbá verjük, és utána finoman beleforgatjuk a reszelt céklás masszába. Fektessük sütőpapírra a felezett csirkemelleket, és óvatosan kanalazzuk rá a sűrű tésztát. 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük, amíg teljesen megszilárdul a kéreg, de figyeljük közben, mert a tojás miatt hamar megkapja a tetejét.

Jó étvágyat!

Adina