Gyermekkoromban rengeteget játszottam egyedül nagyszüleim kertjében. Nagyon szerencsés tájolása volt a házuknak, ugyanis a konyha nagy ablakából belátták az egész, hosszan hátranyúló kertet, nem kellett folyton utánam rohangálni, merre lehetek. És, természetesen, végképp nem kellett mellettem strázsálni, már egészen kicsi koromtól megtanultam, mit szabad és mit nem szabad. Persze, így is maradtak kisebb malőrök, a júniusi eper, amit már nem kellett szüretelni, vagy a folyamatos aggódás, amikor kivittem néhány ropogós héjú zsíros kenyeret, és csak simán, mosás nélkül amolyan svédasztalosan, a földből szedtem rá a zöldségeket. 

Szívesen segítettem, de persze, főleg papám nem mindig értékelte a közreműködésemet, sokszor nyaggattam is őket, hiszen ez vagy az szerintem már rég megérett, és mondanom sem kell, mekkora dícséretet kaptam, amikor játékból szüreteltem ezt-azt, a magam kedvére. Emiatt nagyon szerettem én a jó idő végét, a vénasszonyok nyarát, a parazsas sugarú koraőszt, amikor már senkit nem érdekelt a kert, minden termény takarosan felcimkézve pihent a spájz polcain vagy a mélyhűtőben - ekkor, diószedéskor jött csak el az én időm, amikor feltölthettem saját kis kamrámat - mamám mindig rakott el nekem margarinos és tejfölös dobozokat erre a célra. Nagyszüleim öröme, elégedettsége a tele polcok láttán rám is átragadt, és ez több volt, mint jó. Sokáig a diót is csak gyűjteni, törni szerettem, az ízét később kedveltem meg. Pedig a dió igazi superfood! 

Hogy mi minden van benne? 
Gazdag Omega-3 zsírsavakban, növényi rostokban, ásványi anyagokban, úgy mint a magnézium és a kálium,a fluor, valamint a mangán, a réz és a szelén. 
Valóságos vitaminbomba, található benne A- és E-vitamin, többféle B vitamin, valamint tiamin is. 

A hagyományos, édes sütemények helyett én most két izgalmas szendvicses verziót hoztam Nekek, akár hűvösebb estékre, mintegy borvacsoraként 1-2 pohár szintén egészséges vörösbor mellé, akár napközben gyors ebédre, uzsonnára. 

Diós Sajtkrém falatok: 

Hozzávalók egy adag sajtkrémhez: 
1 db natúr tömlós krémsajt 
1 nagy marék dió 
1 csipet só
5 dkg omlós füstölt sajt / trappista sajt 
1 kk. tökmagolaj 

A hozzávalókat késes aprítóban alaposan összedolgozzuk, tökmagos pogácsán, almaszeletekkel és mézzel szervírozzuk. 

Waldorf-Szendvics

Hozzávalók: 

4 nagyobb ciabatta
1 csontozott csirkemell fele (kb.30 dkg)
1 kisebb körte
1 kisebb alma
1/2 kisebb zellergumó
1 kis pohár tejföl
10 dkg márványsajt v. gorgonzola
3-4 dkg vaj
1 marék dióbél
2 ek. méz
őrölt gyömbér
fehérbors,feketebors , só

Elkészítés:

1. A kis tejfölt alaposan elkeverjük a villával szétmorzsolt márványsajttal, igény szerint kicsit sózzuk, borsozzuk. 

2. A zellert, az almát és a körtét alaposan megmossuk, meghámozzuk (ha szépek, egészséges héjúak, akkor a gyümölcsöt nem feltétlenül szükséges). Vékony, finom szeletekre szeljük őket. A diót mozsárban közepesen durvára törjük. 

3. A csirkemellet egyben átdörgöljük sóval, fekete-és fehérborssal, őrölt gyömbérrel,a vajon elkezdjük pirítani, majd amikor mindkét oldala kicsit megpirult, egy akkora tálat helyezünk rá, hogy a tál széle és a serpenyő fala között legyen egy 1-2 centis rés. Itt a résen folyamatosan kevés vizet öntünk hozzá, 5 percenként megfordítjuk, egészen addig, amíg teljesen át nem sül. Ha kész, kiemeljük, óvatosan vékony szeletekre szeljük, és a szeleteket még pár percre visszadobjuk a serpenyőbe, "szaftjára" pirulni. 

4. A hozzávalókat négyfelé osztjuk. Felvágjuk a ciabattákat,vastagon megkenjük a márványsajtos krémmel, rászórjuk a diót, majd a körte-és almaszeleteket, erre mézet csorgatunk, majd jöhetnek a csirkemell-szeletek, a zeller, és végül a tetejére ismét márványsajtkrém. 

Jó étvágyat! 

Adina