Rágcsálni - szerintem- nagyon jó dolog. 
Az apró, ínycsiklandó, étvágyhozó, esetleg különféle italok mellé szervírozott falatkáknak megvan a maga varázsa. 
Amikor Barcelonában tanultam, nagyon, de nagyon élveztem, hogy a legegyszerűbb helyen, egyetlen pohár sör mellé, kérés nélkül hozták a "tapas"-okat - általában vastag burgonyachipset, kétféle olajbogyót és valamilyen sajtot vagy sós mogyorót. Egyszerűbb helyeken. 
Mert kevésbé egyszerűbb helyeken számtalan egyéb tengeri herkentyű és billentyű, többféle hideg saláta, olajban eltett sajt, paradicsom, és számolatlan egyéb finomság járt a koraesti ital mellé. 
Itt kedveltem meg a hallal kevert majonézzel készített francia salátát  - amit ők orosz saláták neveznek- és az omlós bárányt is burgonyával, amihez elképesztően jól esik egy hideg sangria. 

Szakácsnőként a falatkákat, rágcsákat azért szeretem, mert technikailag egyszerű és gyors az elkészítésük, nagyon látványosan tálalhatóak, egy-egy különleges hozzávalóval vagy párosítással csúcs gasztronómiai élményt érhetünk el -  anyaként pedig azért, mert ez szinte az egyetlen típusú ennivaló, ami mellől nem gond századszorra is felugrálni. :) Alapvetően nem vagyok chipses típus, hamar kiábrándulok a bolti mű-ízekből, és mivel a gyerekeimnek is készítem - én pedig általában az esti, három részletben megnézett filmhez tudom fogyasztani, az utóbbi években sokkal fontosabbá vált, hogy ilyenkor is egészségeset eszegessünk. 

Ez a recept a hagyományos sajtos rúd újragondolása - néhány extra alkatrésszel: 

Pisztáciás Rúd Vörös Cheddar Sajttal és Chia maggal:

Hozzávalók :
20 dkg bio búzaliszt
20 dkg graham liszt
25 dkg bio margarin 
1,5 dl görög joghurt 
2 ek. chia mag  
1/2 sütőpor
2 tk. tengeri só
10 dkg reszelt vörös cheddar 
2 ek finomra őrölt pisztácia

A tetejére reszelt vörös cheddar és durvábbra tört pisztácia (ízlés szerinti mennyiségben)
1 tojás sárgája a kenéshez 

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk és fél órát pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk, derelyeszaggatóval csíkokra metéljük, megkenjük tojássárgával, megszúrjuk a tetejét. 
170 fokon kb. 13-15 percig sütjük. 

Jó étvágyat!
Adina